Петък, Октомври 19, 2007

Глобалното затопляне

Може би най-дискутираната тема тази година е за глобалното затопляне. Това от една страна е добре, защото вниманието на обществото се насочва към редица трудно обратими негативни процеси, но от друга страна е лошо, защото други важни проблеми биват пренебрегвани. Все още не знаем със сигурност какво и как причинява регистрираното повишаване на средната температура, поради което има доста хипотези, които и в момента се тестват и анализират.

Тук ще се спра на една от тези хипотези: Слънцето. Енергията от термоядрения синтез на водород в недрата му поддържа почти всяка форма на живот на Земята — ето колко важно е то.

Снимка на Слънцето от космическата обсерватория SOHO

От векове хората знаят, че по повърхността на Слънцето има петна. И докато все още механизмите на образуването им не са изцяло ясни, то едно нещо е сигурно: съществува явление, наречено слънчев цикъл — редуване на периоди с малко и с много петна.

При слънчев максимум се наблюдават много и големи петна по цялата повърхност на нашата звезда. Те се проявяват като източници на слънчеви избухвания, при които се отделят големи количества енергия. При слънчев минимум петната са малко и предимно в полярните зони. Максимумите и минимумите се редуват през приблизително 11 години.

Този цикъл оказва силно влияние върху климата на Земята. Тя е сравнително близо до Слънцето и при избухвания потоци от частици (слънчев вятър) се изстрелват към нея. Счита се, че при минимум температурата по-скоро се понижава, а при максимум има тенденция да се увеличава.

През 17 век слънчев минимум се установил за няколко десетилетия и, случайно или не, тогава се случва и т.нар. Малка ледена епоха, когато в Европа температурите спаднали значително. Тук също има разногласия, но остава фактът, че Слънцето може да влияе на климата ни.

Съвременна теория твърди, че има и друг цикъл, който е с много по-голям период — десетки хиляди години — и евентуално може да обясни древните ледени епохи, когато ледовете са покривали многократно по-големи територии. Но и за тази теория липсват преки доказателства.

Земният климат несъмнено се влияе от Слънцето. Докато не бъде научно доказано обаче, че то е причината за глобалното затопляне, е вредно да се правят каквито и да е уж сигурни изказвания. Истината просто е не знаем. Но междувременно нищо не пречи хората да се възпитават да живеят по-природосъобразно, защото всички ние сме част от биосферата, която се крепи на деликатен баланс. Колкото и малко да е влиянието ни, нека поне е положително. Това е личното ми мнение :)

Залез над Арктика. Image credit: Jeremy Harbeck

6 бр. коментари:

ju каза...

Много благодаря за интересната статия :)

katia каза...

Използват слънчевата активност за заблуда... Ал Гор - "Неудобната истина" - обикновен филм за страшни процеси. Кофти.

ju каза...

Аз също съм на мнение, че за сега не е ясно, кой е причинителят на затоплянето. Ал Гор може сам ода предполага в неговият филм. За мен той е един манипулатор на хорското мнение!

katia каза...

Такова закотвено мнение трудно подлежи на промяна.

Filip Stoyanov каза...

Днес си мислех нещо. Независимо дали Ал Гор е прав или не, нефтът е изчерпаем източник на енергия и както и да го погледнем ще ни се наложи да търсим алтернатива. Ако средствата, които се влагат и ще бъдат влагани в борба с глобалното затопляне се пренасочат към търсене на алт. източник, то след като го открием хем няма да сме зависими от намаляващите запаси на нефт, хем всичко ще мине на новия, чист източник и няма да замърсяваме. Хем американците няма да имат нужда от доминация над Близкия изток. (Изобретяването на алтернативния метод за добив на енергия може да се финансира и с разходите по безумните войни на САЩ.)

Решението изглежда толкова лесно, че чак ми се струва, че бъркам някъде :)))

Filip Stoyanov каза...

Space.com са написали подобна статия (англ.) за Слънцето.