Вторник, Август 21, 2007

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава и влиза в учебниците като реалност. Дали това ще се случи и с невероятната идея за пътуване във времето обаче?

Учените дълго време са отписвали този въпрос поради очевидната му абсурдност, но забележителният напредък в областта на квантовата гравитация (теория, обединяваща квантовата механика и теорията на относителността) променя гледната точка на научната общност.

Пътуването във времето е свързано с редица парадоксални ситуации, най-известната от които без съмнение е историята за човека без родители. Ако един човек се върне назад във времето — тогава, когато бъдещите му родители не са се познавали — и направи така, че те никога да не се срещнат, в такъв случай той никога няма да бъде роден, следователно няма как да се върне назад във времето и да промени миналото си. Този парадокс е доста силен, нали?

Пътешествия в миналото и бъдещето винаги са били смятани за невъзможни. Според сър Исак Нютон времето е като стрела: Веднъж изстреляна, тя лети винаги направо и една минута на Земята е равна на една минута на Марс. По-късно обаче Айнщайн коренно променя схващането ни за света около нас. Според него времето е като река, която тече покрай звезди и галактики, забързва се и се забавя като минава покрай масивни тела. Една минута на Земята не е равна на една минута на Марс и часовници, разпръснати из вселената, отмерват свое собствено време.

Преди Айнщайн да умре, той бил изправен пред неприятен проблем. Курт Гьодел — брилянтен математик и негов колега в Принстън — намерил друго решение на уравненията на Айнщайн, според които пътуването във времето е възможно. Решението на Гьодел представлявало вселена, в която времето се върти в кръг и ако човек тръгне по посоката на въртене, то рано или късно ще се върне в миналото си. Сякаш в "реката на времето" имало водовъртежи! Айнщайн отхвърлил това решение.

През 1963 година новозеландският математик Рой Кер открил странно решение на уравненията на Айнщайн за въртяща се черна дупка: За разлика от считаното дотогава, тя не би се свила до една точка, а би станала въртящ се пръстен от неутрони. Частиците биха се въртяли толкова бързо, че центробежната сила няма да им позволи да "паднат" в дупката. Човек би могъл дори да мине през получения пръстен, като това може да го отведе в паралелна вселена. От тогава до сега са открити стотици решения, водещи до теоретичните червейни дупки. Тези червейни дупки могат да свързват не само далечни области от пространството, но и от времето!

Опитите на физиците да обединят квантовата механика с гравитацията и да стигнат до "теория на всичко" са довели до интересна гледна точка относно парадоксите на пътуването във времето. Според квантовата теория всеки обект може да е в множество състояния. Например електрон може да се намира едновременно на различни места в орбиталния си облак, а известната котка на Шрьодингер може да е едновременно в две състояния: жива и мъртва.

Като се връщаме назад във времето и променяме миналото, ние променяме миналото на една паралелна вселена, но нашето минало остава непроменимо.

Това значи ли, че все пак ще можем да се качим в машина, да натиснем няколко копчета и да се пренесем стотици хиляди години напред във времето? Отговорът е: Не и в обозримото бъдеще. Съществуват редица пречки, които засега са непреодолими. За една машина на времето ще са необходими колосални количества енергия, които могат да се добият или директно от някоя звезда, или чрез т.нар. екзотична материя, или ако открием източник на отрицателна енергия*. За реализирането на някой от тези методи ще ни трябват може би столетия!

Друга пречка е стабилността: Една червейна дупка може да загуби стабилност и да се разруши при преминаването на нещо през нея; възможно е дори самите квантови ефекти да унищожат дупката преди през нея да мине каквото и да е. За жалост математиката ни не е достатъчно силна да реши въпросите относно стабилността, защото е необходима "теория на всичко", която да обедини квантовия свят с гравитацията. В момента теорията на суперструните е единственият кандидат за "теория на всичко", но никой не е достатъчно умен, за да я реши напълно.


________
* Подобно на пътуването във времето, отрицателната енергия също е била научна фантастика и физиците са смятали за невъзможно съществуването й. И все пак през 1948 година е открит т.нар. ефект на Казимир, при който мистериозна сила действа на две успоредни метални пластини на много малко разстояние една от друга. По-късно тази сила била измерена.

(постът е написан въз основа статията на Michio Kaku: Is Time Travel Possible)

3 бр. коментари:

kontiki каза...

Самото твърдение, че на различните места времето е различно е показателно. Показва, че то е свързано с протичащите процеси на мястото и се измерва чрез тях. "Днес" на земята, може да е "вчера" на друго място във вселената и "утре" на трето. Моите уважения към Гьодел, но самото допускане за "ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ", вече предопределя времето, както го е дефинирал сър Нютон, като еднопосочен вектор. То започва него "ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ" насам за нашата вселена и няма как да се върнем обратно. Ако не, то би трябвало да можем да узнаем какво е имало и преди "ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ". Ние и сега за много неща имаме само хипотези и много малко приемливи теории. Да се стремим да си представим какво е било преди него е нелепо. Ако е имало нещо то е било абсолютно унищожено от взрива. Едиственото, което мога да си помисля е, че това което е съществувало е направило нашата вселена несиметрична в различните посоки. Повлияло е създаването на водорода и космическия прах да не е еднакво в различните посоки , както и разпределението на галактиките да не е равномерно в обема на вселената ни.

Filip Stoyanov каза...

Тези дни започнах да чета една книга за Големия взрив и честно казано доста се обърках. Обърках се само като мислих за пространството, а ако взема предвид и времето съвсем ще се забатача :)

Решението на Гьодел е просто пример за това, че все пак теорията не отхвърля възможността за пътуване във времето. Иначе то (решението) няма почти нищо общо с нашата Вселена (сякаш описва друга вселена). Самата идея за въртеливо движение на Вселената е абсурдна, защото тя няма център.

Връщане преди Взрива също е абсурдно. Въобще в науката не съществува термин "преди Големия взрив".

Защо обаче галактиките да не са равномерно разпределени във Вселената? Всъщност едно от наблюденията, което не може да се обясни по друг начин освен с инфлационната теорията, е точно изключителната симетричност на Вселената. Погледната в коя да е посока тя изглежда еднаква (включително и фоновото лъчение подкрепя този факт). Галактиките са приблизително равномерно пръснати из Космоса.

Stoqn каза...

Аз съм Стоян, и смятам че времето е като една железница, която се върти в кръг. Под това имам предвид времето от създаването на планетата Земя. Тази железница се върти, и според моите изчисления, през 5год. се ражда човек с характер, и почити физически съвместим с този, родил се на същата дата преди 5 години. Има възмойност да се изкриви линията на времето. Така се увеличават годините през които се ражда този човек. Изчислих и се оказва, че Хитлер е съвместим с Тодор Живков. Помислете-и двамата са били диктатори, и двамата са измъчвали хората, но поради изкривяването на линията на времето, Тодор Ж. е роден по-късно, и е бил поне малко по-добър. И още нещо- аз съм на 12 години, и Ви моля да се обадите на 0894957961, и да подкрепите или успорите теорията ми. Кзвам се Стоян Томов, и това е моята теория